Jana Bábíková

Jsou Brňáci lepší než Pražáci?

16. 09. 2016 21:09:22
S nadsázkou se dá říci, že Brňáci se opičí po Praze prostě ve všem. Světe div se: v Brně mají Národní divadlo, brněnské letiště, brněnsko-vietnamské pho restauraurace a konečně mají i pravou nefalšovanou vodovodní havárii :).

Pamatujete si tu loňskou dejvickou malou vodní katastrofu, že ano? Brňáci se nenechali zahanbit a tak mají větší. Ta jejich postihla 400 tisíc lidí včetně brněnského okolí.

Přiznám se, že ač pocházím z jižní Moravy, Brno mi moc k srdci nepřirostlo. Nepomohl tomu ani fakt, že je pravidelně na dálnici kolem Brna dopravní zácpa. Tak třeba minulý čtvrtek v devět hodin večer jsem zůstala u Brna trčet čtyřicet!!!! minut. No upřímně, čekali byste ve čtvrtek kolem deváté večer dopravní zácpu? Bez jakékoliv příčiny, bez dopravní havárie - to nevymyslíte, to je prostě Brno. O to hůř se mi přiznává, že přece jen v něčem jsou ti Brňáci lepší :))). No, není to šalina ani Starobrno. Je to v tom, jak řeší krize jakou je kontaminovaná voda ve vodovodním potrubí.

Tento týden byly v brněnských vzorcích vody zjištěny koliformní bakterie. Zákonné limity na kontaminaci tohoto druhu jsou nula, tzn. jakákoliv jejich přítomnost ve vodě je nežádoucí a voda musí být prohlášena za nepitnou, resp. pitnou jen při převaření. Je jasné, že z toho nikdo nejásá a pro lidi to znamená dočasné nepohodlí... Zajištěno je náhradní zásobování a místo pouhého otočení kohoutku, musíte s kýblem k cisterně.

Co lidem hrozí, pokud krátkodobě pijí kontaminovanou vodu? Jednoduše průjem, který může postihnout lidi s oslabenou imunitou. Je to nepříjemné, o tom žádná, ale katastrofa to také není. Zrovna tento týden měla maminka žaludeční problémy po kuřeti v restauraci a žádnou tragédii z toho taky nedělá. Občas se to prostě stane i v době, kdy eliminujeme všemožná rizika..

V čem byl rozdíl?
Určitě v přístupu lidí. Co si budeme povídat v Dejvicích bydlí řada "privilegovaných" osob, kteří nemají pro podobné situace pochopení. A bydlí tam i řada novinářů... Dejvická havárie se navíc udála v okurkové sezóně a proto jsme hned v živých vstupech sledovali, jak žena trpí, manžel taky asi trpí, všichni asi trpíme.. a trpěli jsme o to víc, když Pražské vodovody a kanalizace vyhlásili, že každému trpícímu dají 5 tisíc korun jako odškodné. To bylo teprve trpících a to i v příjmově nadprůměrných Dejvicích:).

V Brně, jak se zdá, netrpí.. Havárie postihla větší část Brna a okolí a přesto lidé i média berou situaci s klidem. Zdrženlivý a věcný je i postoj Hygienické stanice. Rozdíl je také v tom, že v Praze sítě provozují Pražské vodovody a kanalizace a v Brně městem vlastněné Brněnské vodárny a kanalizace. V Praze tak město a městská část chytře vyhodnotily situaci a problém hodily na komerčního provozovatele. V Brně to nemají na koho hodit a tak situaci nezbývá než řešit. Ale tak to má být. To je to hlavní.. Řešit situaci, snažit se, co nejdříve obnovit normální provoz a zachovat klid.

Dá se podobným situacím vůbec zabránit?
Pražské vodovody a kanalizace po zkušenostech z minulého roku nakoupily nové přístroje, které jsou běžně využívány k jinému účelu. Vodárny testují, zda je lze využít pro stanovení koliformních bakterií, a získat tak výsledky analýz dříve než je ve světě běžné. Snahou je mít zase o trochu lepší techniku, která o trochu více minimalizuje už tak minimální riziko podobného stavu.

Těžko ale lze riziko eliminovat úplně. Havárie se děly a i když jistě v menší míře, tak budou dít i dál. Co můžeme zlepšit, je naše reakce na ně. A v tom v Brně, ač to nerada přiznávám, uspěli lépe.

Autor: Jana Bábíková | karma: 23.94 | přečteno: 925 ×
Poslední články autora