Jana Bábíková

Kolik chceme platit za vodu?

12. 12. 2014 0:06:10
Prakticky každý rok se ve vodárenství opakuje podobný scénář. Na přelomu roku, kdy jednotlivé obce a regionální vodárny řeší nové ceny vodného a stočného, se rozpoutávají diskuze o výhodnosti nebo nevýhodnosti provozních modelů. V letošním roce bylo množství „objevných“ prohlášení ještě vyšší než obvykle – samozřejmě především kvůli podzimním komunálním volbám.

Po revoluci byla v České republice vodovodní infrastruktura velmi zastaralá, bylo jasné, že je nutné ji modernizovat. Následně do českého prostředí vstoupily zahraniční vodárenské společnosti. V mnoha ohledech to bylo podobné, jako partnerství koncernu VW s mladoboleslavskou Škodou. A mnozí si ještě pamatují nevoli, kterou to tehdy u některých kritiků „výprodeje českého průmyslu Němcům“ vzbudilo. Jakkoliv dnes považujeme značku Škoda za především českou, bez silného zahraničního partnera bychom asi ještě dnes jezdili v modernizovaném Favoritu a automobilka by si o globálních prodejích mohla nechat zdát.

V současné době na českém vodárenském trhu fungují v zásadě dvě varianty – malé vodárny provozované samostatně menšími obcemi/městy a větší subjekty, většinou svazky měst a obcí, kde se o provoz infrastruktury starají velké vodárenské společnosti. Ekonomická logika je v tomto případě neúprosná. Pokud nebudou provozovatelé pokrývat dostatečně velký počet odběratelů, budou náklady na údržbu a investice do vodárenských sítí vysoké. Obecní rozpočty a peníze vybrané za vodné a stočné jednoduše nebudou finančně stačit. Je to logické. Když obsluhujete větší region, je váš provoz efektivnější - dosáhnete výhodnějších podmínek u dodavatelů, můžete sdílet odborníky a specializované pracoviště.

Ať už se nám to líbí nebo ne, fungování větších vodárenských celků, jejichž ceny jsou státem regulované a jen zřídkakdy rostou více než o inflaci, je pro zákazníky výhodnější jak finančně, tak i z pohledu kvality.

Chceme za každou cenu nízkou cenu vody? Lze to, ale za cenu minimálních investic do infrastruktury... Je to stejné jako s údržbou domu. Pokud se o dům nestaráte průběžně, je jen otázkou času, kdy dům tzv “vybydlíte” a budete muset investovat opravdu hodně. Pokud tedy chceme mít nízkou cenu vody za každou cenu, je jasné, že v budoucnu nás čeká velký problém.


Autor: Jana Bábíková | karma: 9.81 | přečteno: 1249 ×
Poslední články autora