Střílí Potravinářská komora ve své horlivosti do vlastních řad?

Aktuální kauza kolem pití pitné vody z vodovodu vyvolává řadu reakcí. Absurdnost argumentů Potravinářské komory jakoby neznala mezí. PET lahev jako výhoda pro životní prostředí, vodu z vodovodu prý nemáme pít ani doma a hlavně pozor ani v restauracích (tam se na balené přece vydělává nejvíce), voda v karafě nění na rozdíl od PET lahve estetická, atd... Potravinářská komora to prostě tentokrát přehnala. Léto je evidentně obdobím stanovisek:). Své stanovisko včera vydal také Státní zdravotní ústav - Národní referenční centrum pro vodu, podepsáno panem Pullmanem a připraveno panem Kožíškem (největší odborník na pitnou vodu u nás, zastupuje ČR v řadě evropských či světových institucích).

Co Kožíšek ve svém dokumetu zdůrazňuje? Např. to, že balená stolní voda je v mnoha případech balená voda z vodovodu - častokrát však ještě špatně skladovaná...
Jak lidem vysvětlit, že tahat balené vody z obchodu je opravdu nesmysl? S vtipným řešením přišli v italském hypermarketu COOP. Před vchod nainstalovali vodní pitnou fontánu. Lidé si tak mohli napít či načepovat pitnou vodu zdarma. Italům pak zřejmě došlo, že si ji mohou načepovat také doma a převážet ji nedává smysl. Dokážete si představit, jak výrobci balených vod zuřili:). Více..V dokumentu se také Kožíšek věnuje srovnání kontroly kvality vody kohoutkové a balené, ve kterém však navzdory tvrzení Potravinářské komory balená voda nevyznívá vůbec dobře. Četnost kontrol balených vod totiž odpovídá zákonem předepsané četnosti kontrol ve velmi malých obcích (od 50 do 500 obyvatel). V  obcích od 500 obyvatel už musí vodárna ze zákona provádět několikanásobě více kontrol ročně než výrobci balených vod. Tzn. v každé obci nad 500 obyvatel je voda z vodovodu častěji kontrolována než balená voda. U kohoutkové vody jsou výsledky dle zákona vždy zveřejňovány - uváděno je více než 60 ukazatelů, ročně tak je v ČR zveřejněno 800 tisíc výsledků ukazatelů kvality pitné vody. Na etiketě balených vod si spotřebitel přečte ale jenom výtah z rozboru - obvykle ne více než 10 ukazatelů, rozsah si totiž výrobce určuje sám. Je jen drzostí výrobců, že využívají neinformovanosti a mediálních rozpočtů k tomu, aby prosadili do médií tvrzení o tom, že balená voda je kvalitnější než kohoutková.
F. Kožíšek dále upzorňuje na každoročná zprávy Státního zdravotního ústavu o kvalitě kohoutkové vody v ČR. Ty za posledních 10 let dokládají zvyšování její kvality. "Podobné přehledy o kvalitě balené vody na trhu v ČR zveřejňovány nejsou, takže informace o ní můžeme čerpat jen z dílčích zpráv. Z jedné z nich vyplynulo, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce v rámci své kontrolní činnosti zjistila v roce 2009, že 10% na trhu odebraných vzorků neochucených balených vod mělo nevyhovující kvalitu, v roce 2010 pak 9%," uvádí ve své zprávě Kožíšek. Co dodat?: )
Vyjádření Potravinářsk komory pana Kožíška evidentně tzv. zvedlo ze židle. Mimořádně vtipný je totiž také poslední odstavec dokumentu:
"Závěrem si každý čtenář tiskové zprávy Potravinářské komory ČR musí nutně položit otázku, zda závažná tvrzení v ní obsažená jsou známkou nedostatečné informovanosti o problematice pitné vody nebo zda je jedná o záměrné zkreslování skutečnosti. Obojí je mimořádně překvapující, jestliže tím zpráva nepřímo zpochybňuje kvalitu českých potravin, jejichž výroba se bez pitné vody z kohoutku v naprosté většině případů neobejde."
Pan Kožíšek má naprostou pravdu. Potravinářská komora tentokrát přestřelila. Je třeba si pro příště pamatovat, že se nejedná o nezávislý orgán, ale zo ájmové sdružení potravinářských výrobců.
Prodeje výrobců balených a minerálních vod jdou meziročně výrazně dolů a ušlý zisk ze supermarketů a restaurací musí být zřejmě rekordní, proto ta nervozita výrobců... proto ty hloupé argumenty. Před náma jsou dle předpovědi počasí v srpnu další tropická vedra. Čekají nás další perly?

Autor: Jana Bábíková | čtvrtek 1.8.2013 12:58 | karma článku: 20,66 | přečteno: 641x