Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Střílí Potravinářská komora ve své horlivosti do vlastních řad?

Aktuální kauza kolem pití pitné vody z vodovodu vyvolává řadu reakcí. Absurdnost argumentů Potravinářské komory jakoby neznala mezí. PET lahev jako výhoda pro životní prostředí, vodu z vodovodu prý nemáme pít ani doma a hlavně pozor ani v restauracích (tam se na balené přece vydělává nejvíce), voda v karafě nění na rozdíl od PET lahve estetická, atd... Potravinářská komora to prostě tentokrát přehnala. Léto je evidentně obdobím stanovisek:). Své stanovisko včera vydal také Státní zdravotní ústav - Národní referenční centrum pro vodu, podepsáno panem Pullmanem a připraveno panem Kožíškem (největší odborník na pitnou vodu u nás, zastupuje ČR v řadě evropských či světových institucích).

Co Kožíšek ve svém dokumetu zdůrazňuje? Např. to, že balená stolní voda je v mnoha případech balená voda z vodovodu - častokrát však ještě špatně skladovaná...
Jak lidem vysvětlit, že tahat balené vody z obchodu je opravdu nesmysl? S vtipným řešením přišli v italském hypermarketu COOP. Před vchod nainstalovali vodní pitnou fontánu. Lidé si tak mohli napít či načepovat pitnou vodu zdarma. Italům pak zřejmě došlo, že si ji mohou načepovat také doma a převážet ji nedává smysl. Dokážete si představit, jak výrobci balených vod zuřili:). Více..V dokumentu se také Kožíšek věnuje srovnání kontroly kvality vody kohoutkové a balené, ve kterém však navzdory tvrzení Potravinářské komory balená voda nevyznívá vůbec dobře. Četnost kontrol balených vod totiž odpovídá zákonem předepsané četnosti kontrol ve velmi malých obcích (od 50 do 500 obyvatel). V  obcích od 500 obyvatel už musí vodárna ze zákona provádět několikanásobě více kontrol ročně než výrobci balených vod. Tzn. v každé obci nad 500 obyvatel je voda z vodovodu častěji kontrolována než balená voda. U kohoutkové vody jsou výsledky dle zákona vždy zveřejňovány - uváděno je více než 60 ukazatelů, ročně tak je v ČR zveřejněno 800 tisíc výsledků ukazatelů kvality pitné vody. Na etiketě balených vod si spotřebitel přečte ale jenom výtah z rozboru - obvykle ne více než 10 ukazatelů, rozsah si totiž výrobce určuje sám. Je jen drzostí výrobců, že využívají neinformovanosti a mediálních rozpočtů k tomu, aby prosadili do médií tvrzení o tom, že balená voda je kvalitnější než kohoutková.
F. Kožíšek dále upzorňuje na každoročná zprávy Státního zdravotního ústavu o kvalitě kohoutkové vody v ČR. Ty za posledních 10 let dokládají zvyšování její kvality. "Podobné přehledy o kvalitě balené vody na trhu v ČR zveřejňovány nejsou, takže informace o ní můžeme čerpat jen z dílčích zpráv. Z jedné z nich vyplynulo, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce v rámci své kontrolní činnosti zjistila v roce 2009, že 10% na trhu odebraných vzorků neochucených balených vod mělo nevyhovující kvalitu, v roce 2010 pak 9%," uvádí ve své zprávě Kožíšek. Co dodat?: )
Vyjádření Potravinářsk komory pana Kožíška evidentně tzv. zvedlo ze židle. Mimořádně vtipný je totiž také poslední odstavec dokumentu:
"Závěrem si každý čtenář tiskové zprávy Potravinářské komory ČR musí nutně položit otázku, zda závažná tvrzení v ní obsažená jsou známkou nedostatečné informovanosti o problematice pitné vody nebo zda je jedná o záměrné zkreslování skutečnosti. Obojí je mimořádně překvapující, jestliže tím zpráva nepřímo zpochybňuje kvalitu českých potravin, jejichž výroba se bez pitné vody z kohoutku v naprosté většině případů neobejde."
Pan Kožíšek má naprostou pravdu. Potravinářská komora tentokrát přestřelila. Je třeba si pro příště pamatovat, že se nejedná o nezávislý orgán, ale zo ájmové sdružení potravinářských výrobců.
Prodeje výrobců balených a minerálních vod jdou meziročně výrazně dolů a ušlý zisk ze supermarketů a restaurací musí být zřejmě rekordní, proto ta nervozita výrobců... proto ty hloupé argumenty. Před náma jsou dle předpovědi počasí v srpnu další tropická vedra. Čekají nás další perly?

Autor: Jana Bábíková | čtvrtek 1.8.2013 12:58 | karma článku: 20,66 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Jana Bábíková

Soukromý nebo veřejný ve vodárenství? Proč ne lepší nebo horší?

S ideologickým bojem proti kapitalismu má naše republika bohaté zkušenosti. Komunismus jsme si dobrovolně zvolili a pěkných pár let s ním zápasili. Nepoučili jsme se?

17.3.2017 v 11:27 | Karma: 18,82 | Přečteno: 787x | Ekonomika

Jana Bábíková

Jsou Brňáci lepší než Pražáci?

S nadsázkou se dá říci, že Brňáci se opičí po Praze prostě ve všem. Světe div se: v Brně mají Národní divadlo, brněnské letiště, brněnsko-vietnamské pho restauraurace a konečně mají i pravou nefalšovanou vodovodní havárii :).

16.9.2016 v 21:09 | Karma: 23,94 | Přečteno: 925x | Ekonomika

Jana Bábíková

Jak soukromé noviny nechápou, že si soukromá firma vyplácí zisk?

Vždycky mě pobaví dvojí metr českých novinářů. Tentokrát Andrejem vlastněná Mafra a idnes.cz píšou o ošklivých soukromých vodárenských firmách, které jsou prý sice efektivní, ale až tak moc, že si vyplácí ten ošklivý zisk.

6.9.2016 v 8:20 | Karma: 25,72 | Přečteno: 1352x | Ekonomika

Jana Bábíková

Voda nad zlato?

Voda vždycky byla a zřejmě také vždycky bude velmi populistickým tématem. Téměř nikdo ze spotřebitelů neví, kolik voda stojí. A jen málokdo by hádal, že za litr vody zaplatíme méně než korunu.

27.6.2016 v 7:10 | Karma: 18,90 | Přečteno: 618x | Ekonomika

Jana Bábíková

Freud: V drobných věcech spoléhej na rozum, ve velkých věř srdci

Tento týden jsem měla na Pražském jaru opravdu mimořádný zážitek. Pozvánka byla tak trochu pracovní a vzhledem ke své neochotě plánovat víc než je nutné, jsem předem moc nepátrala, na cože to vlastně jdu...

2.6.2016 v 20:24 | Karma: 18,84 | Přečteno: 420x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2237x
Šéfredaktorka oVodarenstvi.cz se zájmem nejen o českou vodu:). Moje kredo: "Než dlouze nadávat, je lepší zkusit to změnit!"

Seznam rubrik