Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou Brňáci lepší než Pražáci?

S nadsázkou se dá říci, že Brňáci se opičí po Praze prostě ve všem. Světe div se: v Brně mají Národní divadlo, brněnské letiště, brněnsko-vietnamské pho restauraurace a konečně mají i pravou nefalšovanou vodovodní havárii :).

Pamatujete si tu loňskou dejvickou malou vodní katastrofu, že ano? Brňáci se nenechali zahanbit a tak mají větší. Ta jejich postihla 400 tisíc lidí včetně brněnského okolí.

Přiznám se, že ač pocházím z jižní Moravy, Brno mi moc k srdci nepřirostlo. Nepomohl tomu ani fakt, že je pravidelně na dálnici kolem Brna dopravní zácpa. Tak třeba minulý čtvrtek v devět hodin večer jsem zůstala u Brna trčet čtyřicet!!!! minut. No upřímně, čekali byste ve čtvrtek kolem deváté večer dopravní zácpu? Bez jakékoliv příčiny, bez dopravní havárie - to nevymyslíte, to je prostě Brno. O to hůř se mi přiznává, že přece jen v něčem jsou ti Brňáci lepší :))). No, není to šalina ani Starobrno. Je to v tom, jak řeší krize jakou je kontaminovaná voda ve vodovodním potrubí.

Tento týden byly v brněnských vzorcích vody zjištěny koliformní bakterie. Zákonné limity na kontaminaci tohoto druhu jsou nula, tzn. jakákoliv jejich přítomnost ve vodě je nežádoucí a voda musí být prohlášena za nepitnou, resp. pitnou jen při převaření. Je jasné, že z toho nikdo nejásá a pro lidi to znamená dočasné nepohodlí... Zajištěno je náhradní zásobování a místo pouhého otočení kohoutku, musíte s kýblem k cisterně.

Co lidem hrozí, pokud krátkodobě pijí kontaminovanou vodu? Jednoduše průjem, který může postihnout lidi s oslabenou imunitou. Je to nepříjemné, o tom žádná, ale katastrofa to také není. Zrovna tento týden měla maminka žaludeční problémy po kuřeti v restauraci a žádnou tragédii z toho taky nedělá. Občas se to prostě stane i v době, kdy eliminujeme všemožná rizika..

V čem byl rozdíl?
Určitě v přístupu lidí. Co si budeme povídat v Dejvicích bydlí řada "privilegovaných" osob, kteří nemají pro podobné situace pochopení. A bydlí tam i řada novinářů... Dejvická havárie se navíc udála v okurkové sezóně a proto jsme hned v živých vstupech sledovali, jak žena trpí, manžel taky asi trpí, všichni asi trpíme.. a trpěli jsme o to víc, když Pražské vodovody a kanalizace vyhlásili, že každému trpícímu dají 5 tisíc korun jako odškodné. To bylo teprve trpících a to i v příjmově nadprůměrných Dejvicích:).

V Brně, jak se zdá, netrpí.. Havárie postihla větší část Brna a okolí a přesto lidé i média berou situaci s klidem. Zdrženlivý a věcný je i postoj Hygienické stanice. Rozdíl je také v tom, že v Praze sítě provozují Pražské vodovody a kanalizace a v Brně městem vlastněné Brněnské vodárny a kanalizace. V Praze tak město a městská část chytře vyhodnotily situaci a problém hodily na komerčního provozovatele. V Brně to nemají na koho hodit a tak situaci nezbývá než řešit. Ale tak to má být. To je to hlavní.. Řešit situaci, snažit se, co nejdříve obnovit normální provoz a zachovat klid.

Dá se podobným situacím vůbec zabránit?
Pražské vodovody a kanalizace po zkušenostech z minulého roku nakoupily nové přístroje, které jsou běžně využívány k jinému účelu. Vodárny testují, zda je lze využít pro stanovení koliformních bakterií, a získat tak výsledky analýz dříve než je ve světě běžné. Snahou je mít zase o trochu lepší techniku, která o trochu více minimalizuje už tak minimální riziko podobného stavu.

Těžko ale lze riziko eliminovat úplně. Havárie se děly a i když jistě v menší míře, tak budou dít i dál. Co můžeme zlepšit, je naše reakce na ně. A v tom v Brně, ač to nerada přiznávám, uspěli lépe.

Autor: Jana Bábíková | pátek 16.9.2016 21:09 | karma článku: 23,94 | přečteno: 925x
  • Další články autora

Jana Bábíková

Soukromý nebo veřejný ve vodárenství? Proč ne lepší nebo horší?

S ideologickým bojem proti kapitalismu má naše republika bohaté zkušenosti. Komunismus jsme si dobrovolně zvolili a pěkných pár let s ním zápasili. Nepoučili jsme se?

17.3.2017 v 11:27 | Karma: 18,82 | Přečteno: 787x | Ekonomika

Jana Bábíková

Jak soukromé noviny nechápou, že si soukromá firma vyplácí zisk?

Vždycky mě pobaví dvojí metr českých novinářů. Tentokrát Andrejem vlastněná Mafra a idnes.cz píšou o ošklivých soukromých vodárenských firmách, které jsou prý sice efektivní, ale až tak moc, že si vyplácí ten ošklivý zisk.

6.9.2016 v 8:20 | Karma: 25,72 | Přečteno: 1352x | Ekonomika

Jana Bábíková

Voda nad zlato?

Voda vždycky byla a zřejmě také vždycky bude velmi populistickým tématem. Téměř nikdo ze spotřebitelů neví, kolik voda stojí. A jen málokdo by hádal, že za litr vody zaplatíme méně než korunu.

27.6.2016 v 7:10 | Karma: 18,90 | Přečteno: 618x | Ekonomika

Jana Bábíková

Freud: V drobných věcech spoléhej na rozum, ve velkých věř srdci

Tento týden jsem měla na Pražském jaru opravdu mimořádný zážitek. Pozvánka byla tak trochu pracovní a vzhledem ke své neochotě plánovat víc než je nutné, jsem předem moc nepátrala, na cože to vlastně jdu...

2.6.2016 v 20:24 | Karma: 18,84 | Přečteno: 420x | Diskuse| Kultura

Jana Bábíková

Co ukázaly Dejvice?

Před týdnem nás, jak píše s nadsázkou Tomáš Baldýnský, postihla humanitární krize v Dejvicích. Případ se znečištěnou vodou v této městské části ale možná odkryl více, než se původně zdálo.

2.6.2015 v 18:06 | Karma: 12,55 | Přečteno: 793x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2237x
Šéfredaktorka oVodarenstvi.cz se zájmem nejen o českou vodu:). Moje kredo: "Než dlouze nadávat, je lepší zkusit to změnit!"

Seznam rubrik