- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Není však náhodou, že podobné prohlášení se objevuje v době velkých veder, kdy klesající zisky musí být nejmarkantnější. Čechům se totiž už nechce tahat litry balených vod ze supermarketů a místo toho kupují sirupy, sodastreamy, vyrábějí domácí limonády či prostě pijí vodu z kouhoutku.
Pojďme se tedy podívat, co za perly Potravinářská komora a Svaz minerálních vod v tiskové zprávě uvádějí:
- "V posledních letech se hmotnost PET lahví neustále snižuje a v současné době může lahev vážit i 20 až 30 g. To představuje skutečnou výhodu, co se dopadu na životní prostředí týká."
PET LAHEV - TOMU ŘÍKÁM VÝHODA PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ:))
- "...vody z vodovodu, která je především určená k péči o tělo, k čištění předmětů, které přicházejí do styku s potravinami nebo lidským tělem a k dalším účelům lidské spotřeby." TO JSOU VTIPÁLCI. STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV JE NAŠTĚSTÍ JINÉHO NÁZORU. KOHOUTKOVÁ VODA JE V ČR PITNÁ JIŽ NĚKOLIK DESÍTEK LET.
- "U kohoutkové vody, která má za sebou možná pobyt v nekvalitním vodovodním řadu ve společnosti zbytků hormonů a léčiv, si spotřebitel o bezpečnosti může nechat leda tak zdát." ABSOLUTNÍ NESMYSL, VODA JE KONTROLOVANÁ A KVALITNÍ, ODPOVÍDÁ EVROPSKÝM STANDARDŮM (viz zprávy Státního zdravotního ústavu). Co se týká hormonů a léčiv - v testech se zjistilo, že jsou pod hladinou detekovatelnosti.
- "PK ČR se znepokojením pozoruje podporu zaměřenou na doporučování pitné vody stočené z kohoutku." MOC HEZKY NAPSANÁ REALITA:))
- A NA ZÁVĚR SLOVO EXPERTA:) Svaz zpochybňuje i tvrzení Pavla Maurera o tom, že k vínu je nejlepší právě kohoutková voda. Své pochybnosti opírá o tento kvalifikovaný názor expertního sommeliéra Marka Babisze z Národního vinařského centra: „Měl jsem možnost ochutnat bezpočet vzorků kohoutkové vody a nemohu se zcela ztotožnit s názorem pana Mauera, který doporučuje pití vody z vodovodu společně s vínem. Obyčejná kohoutková voda může mít nestálé složení minerálních prvků a látek, které ovlivňují senzorické vlastnosti vody včetně kvality. Proto ji k vínu nemohu jednoznačně doporučit. K vínu mohu naopak doporučit neperlivou balenou vodu, která je čerpána z podzemních hlubinných pramenů, se zaručenou kvalitou a stálými senzorickými vlastnostmi vody. V neposlední řadě je pro mne důležitá i estetika podávání, hygienické podmínky a servírování vody. A zde u mne jednoznačně vyhrává balená voda před kohoutkovou ve džbánku.“
Spouštěcím impulsem akce minerálníků byla zřejmě tisková zpráva k projektu Čerstvá kohoutková? Stačí říct!, ve které uvádějí, že se do projektu zapojilo již 500 pražských restaurací. Jde o projekt, v rámci kterého restaurace získají zdarma karafy na podávání kohoutkové vody + je proveden rozbor kohoutkové vody v restauraci. Po té si restaurace určí, zda bude vodu podávat zdarma či za malý poplatek.
Je jasné, že projekt tzv. šlápnul na kuří oko českým výrobcům minerálních vod a ti zareagovali velmi emotivně a neprofesionálně. Kdyby trošku přemýšleli, tak by tiskovou zprávu napsali o tom, že v době veder je dobré doplňovat minerály. A k tomuto účelu minerální voda má opravdu sloužit, není to voda pro běžnou spotřebu. Pro každodenní pití je vhodná klasická kohoutková. Právě jsem na chatě, kde přístup k vodovodu není a ve studni pitnou vodu nemáme. Až v tomto prostředí si uvědomíte, jaký luxus je kvalitní voda z kohutku a co to v praxi znamená být odkázán na Svazem minerálních vod doporučené balené vody. Ale není radno je podceňovat. Výrobci minerálek a balených vod patří mezi největší zadavatele reklamy v ČR, takže možná se s jejich argumenty setkáme častěji. Řekla bych, že to budou spíše média zaměřená na bulvár atd. Uvidíme... Na Twitteru po reakcích čtenářů Potravinářská komora příspěvek stáhla, to stejné na portálu agris.cz