Jana Bábíková

Levicová Praha?

17. 10. 2012 11:48:09
Pravicový volič v pravicové Praze je po víkendu v šoku. Komunista se v Praze 8 dostal do druhého kola senátních voleb. Řeknete si, že díky pánu bohu nebydlíte v Praze 8 a tentokrát jste volit nemuseli... Ale schválně: koho jste minule volili? Pokud TOP 09 s tím, že volíte pravici, možná budete překvapeni. Poslední výroky radního Hudečka totiž naznačují, že to s pravicovým směřováním této strany nebude zas až tak horké. Sám Hudeček tvrdí, že TOP 09 je strana konzervativní a tak tedy prý může vesele zestátňovat nejen plynárny, teplárny, ale také provoz vodárenského majetku.

Před 14 dny jsem dělala s radním Hudečkem rozhovor na téma vodárenství. Jeho vize vzniku městských společností po vzoru Dopravního podniku mě opravdu překvapila. Logicky by se měla rada spíše snažit Dopravní podnik “vyčistit” a teprve potom pronikat do dalších oborů. TOP 09 má však jiný názor. Ťěšit se můžeme na “Plynárenský podnik”, “Teplárenský podnik” i “Vodárenský podnik”. Kde bere TOP 09 jistotu, že to s hospodařením nedopadne stejně u DPP je otázka:). Netvrdím, že každá komerční společnost je anděl. Ale ve srovnání s Dopravním podnikem jim nelze upřít snahu o minimalizaci nákladů a maximalizaci zisku. Pokud je výsledná cena pro zákazníka akceptovatelná, jde o rovnovážný stav. Ale neřekla bych, že cena jízdného v Praze je nízká, o kauze Open card a vůbec celém hospodaření Dopravního podniku Praha nemluvě.

Přesto chce TOP 09 prosadit toto razantní rozšíření municipálních společností. Čekala bych to možná od ČSSD, ale od pravicové koalice určitě ne. Samozřejmě TOP 09 je údajně konzervativní strana, což prý zestátnění tohoto typu nevylučuje... Na druhou stranu zcela jistě TOP 09 volili pravicoví voliči a ti něco podobného určtě neočekávali.

Primární otázkou je, jaká je motivace TOP 09 k podobným krokům. Zřízení municipálních společností nějakou dobu trvá, něco také stojí... Do příštích komunálních voleb lze jen velmi těžko očekávat reálné výsledky typu ušetřili jsme xy, cena vody se snížila o xy. Lze ale očekávat, že při vzniku nových společností bude nutné obsadit řadu nových pozic. Bude nutné najmout řadu nových dodavatelů..

Co tedy zbývá pravicovému voliči v Praze? Volit starou dobrou ODS se všemi kauzami nebo “konzerativní” TOP 09? Divíte se snad ještě někdo, že v Praze 8 vyhrává levice?

Autor: Jana Bábíková | karma: 13.35 | přečteno: 1296 ×
Poslední články autora